Boetelerveld: monitoring van waterkwaliteit na genomen herstelmaatregelen

Het Boetelerveld is een Natura 2000-gebied ten zuidoosten van Raalte. Het is het laatste uitgestrekte natte heideterrein van Salland, met daarin onder andere de habitattypen vochtige heide, zwakgebufferde vennen en blauwgraslanden.

Om de Natura 2000-doelstellingen te kunnen realiseren zijn antiverdrogingsmaatregelen genomen zowel binnen het gebied, als ook in de directe omgeving. Maatregelen zijn onder andere het verwijderen van bos en het dichten van greppels en sloten rondom het Grote Rietgat (zwakgebufferd ven), en het reconstrueren van een oude slenkenstructuur bij het Kleine Turfgat om aanvoer van (basenrijk) kwelwater te bevorderen. De landbouwpercelen rondom het Kleine Turfgat worden uitgemijnd, onder begeleiding van het Louis Bolk Instituut.

Na de genomen maatregelen volgt Onderzoekcentrum B-WARE de waterkwaliteit (oppervlakte- en grondwater) in zowel het Grote Rietgat en de aangrenzende landbouwpercelen als ook in het Kleine Turfgat, de slenk en daar aangrenzende (voormalige) landbouwpercelen. Doel van de monitoring is om de effecten van de maatregelen op de waterkwaliteit in en rondom het Grote Rietgat en Kleine Turfgat te bepalen, en op de uitspoeling van voedingsstoffen uit de directe omgeving.

Kleine turfgat