Neuigkeiten
Unsere Neuigkeiten sind leider nur in Niederländisch veröffentlicht
Unsere Neuigkeiten sind leider nur in Niederländisch veröffentlicht
Recent is een artikel uitgekomen in Vakblad Natuur Bos Landschap over onderzoek naar de mogelijkheid tot herstel van jeneverbes in het Bakelsbosch. Dit gebied in Helmond (115 ha, thans waterwingebied) was vroeger onderdeel van de Brouwhuissche Heide en bestond uit heidevelden en stuifzandduinen met het zeldzame jeneverbesstruweel. Jeneverbes leidt thans een kwijnend bestaan.
Zondag 25 mei 2025 werden collega Jan Roelofs en Gerben Van Geest door BNNVARA-Vroege vogels in het veld geïnterviewd over het recent uitgekomen boek "Waterplanten en Waterkwaliteit" (in opdracht van STOWA).
Zie de link hieronder en luister mee!
Het item over Waterplanten en waterkwaliteit is te beluisteren vanaf 00:39:00.
Bericht van 27 mei 2025 op LinkedIn.
Recentelijk hebben collegae Amber Visscher, Mark van Mullekom en Jan Roelofs het Reigersbroek bezocht om te kijken of hun onderzoek en advies aan Het Limburgs Landschap heeft bijgedragen aan natuurontwikkeling in het gebied.
Recent is het onderzoek van collega Adam Koks en co-auteurs gepubliceerd in het tijdschrift Ecological Engineering 💚.
Vandaag testte stagiaire Lisa Beckers (Rijn IJssel, studierichting scheikunde) onze nieuwe titratoren waarmee we de pH en alkaliniteit in onze watermonsters bepalen. Dit is onderdeel van haar stage examen. De oude titratoren waren aan vervanging toe.
Bron: bericht van 27 maart 2025 op LinkedIn.
Met pijn in ons hart nemen we, na bijna 20 jaar, afscheid van onze collega José van Diggelen. José was de eerste collega die met onderzoek, volledig verricht bij B-WARE, promoveerde aan de Radboud University. En de eerste collega die ons in 25 jaar heeft verlaten... Ze gaat het nu, zoals collega Gijs van Dijk zei tijdens zijn speech, "het hogerop zoeken op droge grond". Veel succes José bij Provincie Noord-Brabant ! We gaan je allemaal missen 🥲.
Bron: bericht van 28 februari 2025 op LinkedIn.
Afgelopen week zette collega Deef van Houdt 250 gasmonsters in op onze nieuwe methaangaschromatograaf 😃. De monsters waren een tijdreeks afkomstig uit de waterlaag (0-30 meter) van enkele diepe plassen (met thermocline) in het gebied Kraaijenbergse Plassen te Cuijk. Deze reeks geeft inzicht in methaanvorming in diepe plassen verschillend in Maasinvloed. Spannend....alleen Deef weet het antwoord al 🔮.
Deze week werden collega's Guido Bijlsma en Gijs van Dijk verrast door flinke sneeuwbuien ❄️☃️❄️ tijdens veldwerk in de Mieden in Friesland. Ondanks de ruim 20 cm sneeuw konden ze hun veldwerk voortzetten. Ze hebben een serie poreuze keramische cups in een diepteprofiel geplaatst in een kwelgevoede basenrijke kleine zegge vegetatie voor een OBN Natuurkennis onderzoek aan nutriënt-fluxen in kwelzones. Deze locatie zal, net als de 29 andere onderzoek locaties, het komende jaar gemonitord worden.
In het wetenschappelijk tijdschrift Restoration Ecology is een artikel verschenen over experimenteel onderzoek naar de effecten van verschillende waterniveaus op de ontwikkeling van twaalf veenmossoorten. Het onderzoek is uitgevoerd in Hankhauser Moor in Duitsland.
De belangrijkste implicaties voor het beheer zijn (in het Engels):
• Selecting Sphagnum species that establish rapidly and have high carbon accumulation rates for restoration or paludiculture can support climate goals and restore peatland functions.
Op 12 februari 2025 werden, voor het bosonderzoek in de Maasduinen (Limburgs Landschap), wat inventariserende grondboringen verricht door collega's Daan van Pul en Maaike Weijters. Op basis hiervan is besloten wat meer in te zetten op wat meer (diepe) bodemlagen tot in het natte. Daan van Pul is daar erg blij mee want hij mag 300 boringen gaan zetten.
Bron: bericht van 12 februari 2025 op LinkedIn.