Biogeochemie en natuurkwaliteit

De inschrijving voor deze cursus staat nog open tot 24 november a.s.!

De kwaliteit van (natte) natuur wordt in belangrijke mate gestuurd door biogeochemische processen. Denk daarbij aan processen als ijzer- en sulfaatreductie, die een effect hebben op de binding van fosfaat in de bodem. Of processen als nitrificatie en denitrificatie die de beschikbaarheid van stikstof beïnvloeden en de vorm waarin anorganisch stikstof voor planten aanwezig is. Kennis van deze biogeochemische processen is essentieel om de oorzaken voor achteruitgang in natuurkwaliteit te herkennen, maar ook om de juiste herstel- en/of beheermaatregelen te bepalen.

Om kennisuitwisseling tussen onderzoek en beheer te stimuleren organiseert Onderzoekcentrum B-WARE, in samenwerking met de afdeling Aquatische Ecologie en Milieubiologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, een cursus waarbij de belangrijkste biogeochemische processen in onze natuur centraal staan. De biogeochemische cycli van elementen als stikstof, fosfor, zwavel, ijzer en koolstof worden uitgebreid behandeld, maar ook zuurgraad (pH) en verschillende buffermechanismen in bodem en water. Daarnaast komt de relatie tussen biogeochemische processen en de diverse ver-thema’s (o.a. verdroging, verzuring en vermesting) aan bod.

Doel en opzet

Het doel van de cursus is om water-, natuurbeheerders en beleidsmedewerkers te voorzien van voldoende inzicht in de biogeochemie die essentieel is om oorzaken van veranderingen in natuurkwaliteit te herkennen en te begrijpen.

De cursusduur bedraagt 3 dagen. De cursus omvat hoorcolleges en diverse werkopdrachten en casestudies, waarbij bijvoorbeeld geoefend wordt met het herkennen van de biogeochemische processen die verantwoordelijk zijn voor veranderingen in de (water)kwaliteit in een natuurgebied. Het cursusmateriaal bestaat uit een cursusmap met cursushandleiding, hand-outs van alle colleges, casestudies met opdrachten en recente artikelen en rapporten uit de vakliteratuur (deels als pdf-bestanden).

Doelgroep

De cursus is bestemd voor medewerkers (hbo- of academisch niveau) van provincies, gemeenten, ministeries, natuurbeheerorganisaties, waterschappen, adviesbureaus, etc. Enige chemische achtergrondkennis is voor deze cursus wenselijk.

Docenten

Dr. Roland Bobbink (Onderzoekcentrum B-WARE)
Dr. Esther C.H.E.T. Lucassen (Onderzoekcentrum B-WARE)
Dr. Jan G.M. Roelofs (Onderzoekcentrum B-WARE)
Prof. dr. Fons Smolders (Onderzoekcentrum B-WARE/Radboud Universiteit Nijmegen)
Dr. Hilde B.M. Tomassen (Onderzoekcentrum B-WARE, cursuscoördinator)

Programma

Onderstaand programma is nog onder voorbehoud:

Dinsdag 1 december 2015:Redoxprocessen en zuurbuffering in bodem en water Redoxpotentiaal, oxidatieprocessen, reductieprocessen, ijzercyclus, zwavelcyclus, fosfaatcyclus, stikstofcyclus, decompositie,  mineralisatie, pH, zuur, base, bodembuffering (carbonaatbuffering, kationuitwisseling, aluminiumverwering), basenverzadiging, waterbuffering (bicarbonaat), relatie zuurbuffering en redoxprocessen.Woensdag 2 december 2015:Ver-thema’s en biogeochemische processen Vermesting, verzuring, verdroging, vernatting, alkalinisering, interne en externe eutrofiëring.Donderdag 3 december 2015:Biogeochemie en natuurkwaliteit Aan de hand van diverse casestudies wordt duidelijk hoe kennis van biogeochemische processen gebruikt kan worden om de natuurkwaliteit te verbeteren, synthese van de cursus.

 

Organisatie

Datum en locatie

De cursus wordt gegeven op 1, 2 en 3 december 2015 in Nijmegen (exacte locatie volgt later). De cursusdagen zijn van 9.30 uur tot 17.00 uur.

Aantal deelnemers

Maximaal 25 personen kunnen deelnemen zodat er voldoende gelegenheid is voor vragen en discussie.

Kosten

De inschrijfkosten bedragen € 1.150,- excl. BTW per deelnemer. De kosten voor koffie, thee, lunches en cursusmateriaal zijn inbegrepen. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

Voorwaarden

De organisatie behoudt het recht de cursus af te gelasten bij onvoldoende deelnemers of wanneer onvoorziene omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Aanmelding en betaling

Met onderstaand inschrijfformulier kunt u zich aanmelden. Inschrijving geschiedt in volgorde van binnenkomst. De inschrijftermijn van de cursus eindigt op 15 november 2015 of wanneer het maximale aantal deelnemers bereikt is. U ontvangt tegelijkertijd met de bevestiging van uw aanmelding een betalingsfactuur. Circa vier weken voor aanvang van de cursus ontvangt u nadere informatie.

Annulering is alleen schriftelijk mogelijk. Bij annulering tot twee weken voor aanvang van de cursus is 50% van het deelnamebedrag verschuldigd. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de cursus is het gehele bedrag verschuldigd. Bij verhindering kan in overleg met de cursusleiding een vervanger gebruik maken van de inschrijving.